WhatsApp Image 2023-01-19 at 11.06.24

Gespot: prominent op het toilet

Mijn hart maakt een sprongetje. Ik zie hem direct hangen: onze Bodemscheurkalender. Op het toilet van de melkveehouder waar ik ben voor een bijeenkomst. Precies wat ik voor ogen had bij de ontwikkeling van de kalender. Op het toilet, op het kantoor bij de stal of in de keuken: bij iedere boer een Bodemscheurkalender voor de dagelijkse tip, inspiratie of weetje over duurzaam bodembeheer. Even geprikkeld worden over het belang van een gezonde bodem.

 

Bodem en water onlosmakelijk verbonden

En niet alleen bodem. Want voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is de bodem onlosmakelijk verbonden met het thema water. Met duurzaam bodembeheer werk je namelijk ook aan waterkwaliteit- en kwantiteit. Met een robuuste bodem weer je je tegen weersextremen als droogte en wateroverlast. Actueler dan ooit. Ook daarvan raak je bewust wanneer je dag in dag uit de blaadjes van de kalender scheurt.

 

Aha-momentje

Ik vind het een grandioze gedachte dat we met deze scheurkalender kennis verspreiden naar heel veel boeren. Meer dan 29.000 stuks waren binnen no time verspreid en zorgen nu dagelijks voor een ‘aha’- momentje bij boeren, loonwerkers, adviseurs en studenten. Een succesvolle samenwerking tussen de WUR, BO Akkerbouw, het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, JEEN en nog veel meer partners vanuit de Kennisdeal Akkerbouw en Vollegrondsgroenteteelt. Een samenwerking die wat mij betreft smaakt naar meer. Want het sluit ook aan bij het DNA van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Wij willen samenwerking, bewustwording en kennisdeling bevorderen. Vanuit het gezamenlijke belang voor schoon en voldoende water en een gezonde bodem.

 

We zijn nu al aan het nadenken over een vervolg op de Bodemscheurkalender 2023. Opnieuw een scheurkalender in 2024? Daarom ben ik benieuwd naar waar die van jou hangt en wat je ervan vindt. Is het meer dan alleen een kalender? Laat het mij weten via www.bodemscheurkalender.nl!

"Waar hangt die van jou?"

Hedwig Boerrigter, Kennismatcher bij Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Meer nieuws

Duurzaam bodembeheer is maatwerk

In mijn houten kas thuis staat de Bodemscheurkalender gebroederlijk naast een even interessante scheurkalender. Op…

Heerlijk om in te grasduinen – ik scheur geen enkel blaadje af

Bij Aeres Hogeschool in Dronten zijn ca. 1000 Bodemscheurkalenders verspreid onder de studenten Tuin- en…

Loonbedrijven zijn dé bewerkers van de bodem!

Loonbedrijven hebben steeds meer aandacht voor beter bodembeheer. Als specialisten in groen, grond en infra…