Kerst bij JEEN

Hou het thema bodem levend!

De bodem is een boeiende wereld. Onder onze voeten spelen zich complexe processen af en wemelt het van het leven. Tenminste, als het goed is! 

 

Bewustwording en motivatie

Ik heb zelf de MAS en HAS doorlopen en bodemkunde uit schoolboeken meegekregen. Maar zoals met veel lesstof dat je niet regelmatig als praktische kennis inzet, is deze kennis grotendeels naar de achtergrond verdwenen. Bij JEEN werken we echter aan veel mooie communicatieprojecten in agri en food, waarin bodem en bodemkennis in meerdere projecten een rol speelt. Bij veel waardevol onderzoek vragen wij steeds: hoe breng je de kennis en expertise vervolgens aan de man? Het thema bodem groeit aan belang, maar hoe krijg en houd je boeren gemotiveerd om er bewust mee bezig te zijn? 

 

Bodembeheer leuker maken

De bodem verandert maar heel langzaam; het zijn complexe processen die met elkaar in balans moeten zijn. Veel bodems zijn in decennia verslechterd, en ook de verbetering zal jaren in beslag nemen voordat de boer er iets van merkt. Laten we het daarom ook vooral leuker maken. Zo houd je de motivatie en de bodem levend, dat is de basis van het idee van de Bodemscheurkalender. Door de veelzijdigheid van de bodem op een verrassende, toegankelijke en nieuwe manier te laten zien. Door het thema ook nog eens aan de actualiteit te koppelen, inspireer je tot acties die de lezer op dat moment kan ondernemen.

 

Samen voor de bodem

Zoals ook de bodem een boeiende samenwerking is van veel organismen, processen en chemische stoffen, zo was ook de totstandkoming van de Bodemscheurkalender een boeiende en dynamische samenwerking. Met BO Akkerbouw, WUR en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer brachten we veel mensen en kennis samen en hebben we de Bodemscheurkalender met veel enthousiasme weten te vullen. Dat we onze inzet met zoveel enthousiaste reacties beloond zien, dat hadden we niet verwacht. De aandacht voor de bodem groeit, en dat is prachtig. Wat ons betreft gaan we door met dit inspirerende initiatief.

 

Uiteraard heeft de kalender bij ons op kantoor voor nu een passende mooi plek gekregen: hij hangt te ‘shinen’ in de kerstboom!

 

"Zoals ook de bodem een boeiende samenwerking is van veel organismen, processen en chemische stoffen, zo was ook de totstandkoming van de Bodemscheurkalender een boeiende en dynamische samenwerking."

Gijs Gjaltema, eigenaar JEEN

Bekijk een aantal projecten op www.jeen.nl/cases.

Meer nieuws

Duurzaam bodembeheer is maatwerk

In mijn houten kas thuis staat de Bodemscheurkalender gebroederlijk naast een even interessante scheurkalender. Op…

Heerlijk om in te grasduinen – ik scheur geen enkel blaadje af

Bij Aeres Hogeschool in Dronten zijn ca. 1000 Bodemscheurkalenders verspreid onder de studenten Tuin- en…

Loonbedrijven zijn dé bewerkers van de bodem!

Loonbedrijven hebben steeds meer aandacht voor beter bodembeheer. Als specialisten in groen, grond en infra…